Des de la més remota antiguitat, els humans hem volgut conèixer el territori el millor possible. En aquesta empresa han invertit esforços des de personatges anònims fins a imperis sencers. El resultat de tanta insistència es prou conegut per tots nosaltres: avui dia podem saber com és i on es localitza qualsevol indret del planeta amb tan sols navegar per Internet.
Però, com podem saber si un punt d’una zona concreta és el més alt respecte al nivell del mar?
Com podem saber quin és el cim més alt d’un territori delimitat?
Actualment, amb una inversió mínima a la major part de països del món, hom pot adquirir un mapa, una brúixola, un altímetre i un clinòmetre. Amb aquest estris, podem calcular fàcilment l’altitud d’un punt visible respecte a altres del voltant i situar-los en un mapa.
Més recentment, i potser amb una inversió lleugerament més important (però no gaire si vivim en un dels afortunats països de l’anomenat Primer Món) podem adquirir un receptor GPS.
Gràcies al Sistema de Posicionament Global (Constel•lació de Satèl•lits amb els que podem calcular la posició d’un Receptor), a través d’una malla de coordenades estipulada internacionalment segons la zona i hemisferi, podem obtenir dades molt precises del punt en el que ens trobem.
L’altitud però, ja no és tant exacta, pel que els instruments tradicionals ens poden ajudar a disminuir el marge d’error; com pot ser un simple baròmetre/altímetre.
Tecnològicament, a més, es poden corregir les dades a partir d’un satèl•lit geostacionari com l’Egnoss a Europa o amb les estacions fixes de posicionament que serveixen de punt referencial.
Bàsicament, i gràcies a la possibilitat d’accedir a tot aquest material, a finals del 2007 es posa en marxa Geo-Sostres.
El projecte Geo-Sostres ens portarà a tots aquells racons del continent europeu que tinguin la característica de ser el cim més alt d'una zona delimitada, ja sigui una comarca a nivell català, una província a nivell espanyol o, un estat a nivell europeu. Així, Geo-Sostres engloba en un, tres projectes diferenciats:
Geo-Sostres Catalunya
Geo-Sostres Espanya
Geo-Sostres Europa
...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Enhorabona per ser més ràpids (i eficients també). Aquest estiu vaig comentar amb una colla d'amics que seria interessant investigar els punts més alts de cada comarca catalana per tenir un repte més variat a les nostres sortides de muntanya. Érem conscients de les nostres limitacions (no som professionals, ni tampoc escaladors molt preparats) però volíem començar a col·leccionar cims. Havíem batejat la iniciativa "C3" (Cims Comarcals de Catalunya). Just començo a treballar-ho em trobo amb vosaltres... Em sembla fantàstica la vostra feina i m'agradaria saber més de vosaltres.
Publica un comentari a l'entrada